Link Search Menu Expand Document

Svar från politiker i kommunstyrelsens verksamhetsutskott

 1. Som svarade på våra mejl
  1. Mikael Carlsson, Nackalistan
  2. Christina Ståldal, Nackalistan
  3. Lisa Rasmussen, V
 2. Som inte svarade på våra mejl
  1. S trots offentligt stöd
  2. Alla andra, ALLA I DEN FÖRTROENDEVALDA MAJORITETEN SVARADE INTE ALLS
 3. Vår mejls innehål
 4. Lista

Som svarade på våra mejl

Mikael Carlsson, Nackalistan

Hej!

Tusen tack för ditt mail, vi i oppositionen fick reda på detta i tisdags och vi har tidigare inte fått någon information om förskolan i nämnden alls. Tycker det är allvarligt att man inte är mer långsiktiga, om man ser att en förskola har problem med lokalerna eller problem med att få ekonomin att gå ihop så måste detta lyftas till oss i nämnden så att man kan ge förskolan det stöd som kan behövas för att ändra på detta.

Jag kommer att ta in mer information idag och har även ett möte med övriga oppositionen imorgon klockan nio där vi ska se vad vi kan göra och hur vi kan agera på bästa sätt. Jag återkommer gärna till dig på fredag eftermiddag när jag vet mer.

Tveka inte att höra av dig om du får mer information eller har några frågor.

Ha en bra dag.

Med vänliga hälsningar

Mikael Carlsson

Christina Ståldal, Nackalistan

Hej Andrej!
Tack för ditt viktiga mail och information.
Lite sent nu när jag skriver detta o har inte pratat med Micke ännu om detta. I morgon bitti har vi ett förmöte med övriga oppositionspartier. Jag ska informera dem om vad du/ni tycker. Tyckte själv när jag läste handlingen att underlaget var bristfälligt. Frågade mig varför kommunen inte hade haft ett löpande underhåll av fastigheten t ex. Och jag vet mycket väl av egen erfarenhet att mindre förskolor ofta är mycket bra för barn, personal o föräldrar.
Jag återkommer till dig med information om vad som sägs.

M v h
Christina Ståldal

Lisa Rasmussen, V

Hej Roula, tack för ditt mejl. Vi har diskuterat i oppositionen och är överens om att vi inte tycker att underlaget från kommunen är tillräckligt och vi har svårt att tro att ett bra underlag skulle ge oss någon annan slutsats än att förskolan behöver vara kvar.

Jag är bara ersättare i kommunstyrelsens verksamhetsutskott så jag får inte rösta imorgon, men jag får yttra mig och lägga en protokollsanteckning och jag kommer att säga att jag anser att förskolan ska vara kvar, och när frågan kommer till kommunstyrelsen så har Vänsterpartiet en ordinarie i Tomas Ottosson så där kommer vi att yrka och rösta för att den ska vara kvar.

Tack för ditt underlag också, det är till nytta för oss när vi yrkar och lägger protokollsanteckningar.

(tillagda av mig i adressfältet: Tomas Ottosson, ordinarie i KS för V, Bo Hallbeck, ersättare i Utbildningsnämnden för V, Cecilia Nyman, politisk sekreterare för V)

Mvh
Lisa Rasmussen

Som inte svarade på våra mejl

S trots offentligt stöd

 • Khashayar Farmanbar, S
 • Gunnel Nyman Gräff, S
 • Andreas Andersson, S

Offentligt stöd

Alla andra, ALLA I DEN FÖRTROENDEVALDA MAJORITETEN SVARADE INTE ALLS

 • Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ördförande
 • Gunilla Grudevall-Steen (L)
 • Helene Skantze (M)
 • Hans Peters (C)
 • Karin Teljstedt (KD)
 • Filip Wiljander (M)
 • Andreas Brännström (M)
 • Olga Anikina (C)
 • Monica Brohede Tellström (L)
 • Anders Tiger (KD)

Vår mejls innehål

Hej!

Andrei Neculau heter jag. Nacka invånare sen 2011 som hamnade i en konstig situation där våra barnens förskola fick förslag att avvecklas - Hästhagens förskola - dock många tror att denna är en av dem bästa förskolor i Nacka, som lockade många barn som är inte folkbokförda i Hästhagen, trots lång pendling. Vi själva har flyttat till Saltsjö-Boo, sen Saltsjöbaden och vi pendlar fortfarande till Hästhagen varje dag för att det är värt. Så enkelt är det.

Det finns en hel del att säga om situationen, men vi har gjort vår bästa att göra det kort och träffande. Hoppas det hjälper i dem kommande diskussioner och att du kan stödja oss och påverka beslutet. Tveka inte nå mig om du tror det är värt gå in mer på detaljerna. Vi tror inte att vi har en ärlig chans att påverka situationen, men vi måste prova ändå. “Hoppet dör sist”. Mvh Andrei

Vårt största bekymmer är att underlaget för beslutet är bristfälligt på flertal punkter och reflekterar inte verkligheten, samtidigt som den politiska processen har misskötts.

Varken personal eller föräldrar har fått veta hur det står till med förskolans ekonomi eller kommunens långsiktiga planer. Tjänsteskrivelsen (KFKS 2020/1109) bifogades inte i utskicket från rektorn. Det finns ingen remissrunda, utan bara möjlighet att överklaga ett redan taget beslut. Tjänsteskrivelsen saknar bilagor till de påstående som görs. Underlaget och den politiska processen saknar transparens.

Med referens till förslaget - Beslutet baseras på

 1. Renoveringsbehovet (4-5 miljoner sek) i samband med en kort avskrivningstid
 2. Befolkningsprognos för området Hästhagen

Förskolan får inte en ärlig chans att överleva och inga lösningar föreslås för att den ska vara långsiktigt ekonomiskt hållbart. Vi sammanfattar våra åsikter nedan -

Renoveringsbehovet - De beräknade kostnaderna är orimligt höga och allt behöver inte göras på en gång.

Kort avskrivningstid - Varför har kommunen inte förhandlat om nytt avtal med längre tidsspann? Har den nya markägare blivit kontaktade i ärendet?

Befolkningsprognos - Vi anser att det är felaktig att titta på prognosen för bara Hästhagen när 13 av 30 barn idag inte bor i området. Samtidigt visar sig att Nacka kommun har använt sig av samma argument när de lagt ner Ringgårdens förskola i Saltsjöbaden (2018). Idag har en annan (fristående) förskola - DaVinci Pärlan - tagit över lokalerna och ökat antalet barn från 30 till 50, och de har en väldigt lång kö. Dvs. befolkningsprognosen visat sig vara fel.

Växthusets förskola - Det finns även en del att säga om Växthusets förskola där barnen kommer att garanteras plats. Den huserar i baracker på Sickla skolas skolgård. Där ska det byggas nya bostäder och den befintliga fotbollsplanen ska istället bli två mindre fotbollsplaner. Det finns inget i tjänstemansskrivelsen om hur kommunen tänker långsiktigt med förskolan Växthuset?

Medarbetarperspektivet - Situationen som beskrivs i underlaget reflekterar inte alls verkligheten. Pedagogerna trivs tillsammans och i verksamheten och de upplever inte deras situation som den beskrivs i underlaget. Och visst går de på kurser för kompetensutveckling.

Lista

https://web.archive.org/web/20210215191855/https://nacka.tromanpublik.se/viewOrganization.jsf?id=36

https://nacka.tromanpublik.se/viewOrganization.jsf?id=36

Efternamnd, FörnamnPartiUppdragOrdningsnummer
Mats GerdauMOrdförande1
Gunilla Grudevall-SteenL1:e vice ordförande2
Khashayar FarmanbarS2:e vice ordförande3
Helene SkantzeMLedamot4
Hans PetersCLedamot5
Karin TeljstedtKDLedamot6
Gunnel Nyman GräffSLedamot8
Mikael CarlssonNLLedamot9
Filip WiljanderMErsättare10
Andreas BrännströmMErsättare11
Olga AnikinaCErsättare12
Monica Brohede TellströmLErsättare13
Anders TigerKDErsättare14
Andreas AnderssonSErsättare16
Christina StåldalNLErsättare17
Lisa RasmussenVErsättare18